Blog

M-Power

Posted by on iun. 18, 2015 in Fără categorie | 0 comments

M-Power

ADPARE va implementa in perioada Aprilie 2015 – Mai 2017 proiectul M-Power: Empowering trafficked persons for autonomy (Imputernicirea persoanelor traficate in scopul obtinerii autonomiei). Acest proiect este finantat de United Nations Office on Drugs and Crime “UNODC” prin fondul destinat special Victimelor Traficului de Fiinte Umane (United Nations Voluntary Trust Fund for Victims of Human Trafficking).

Acest proiect se inscrie in activitatile de asistenta permanente implementate de ADPARE, scopul fiind acela de a sustine activitatile intreprinse in scopul reintegrarii victimelor.

Obiective:

 1. Reducerea vulnerabilitatii la retraficare a victimelor si a familiilor acestora, prin implementarea serviciilor integrative de asistenta.
 2. Imbunatatirea securitatii fizice a victimelor traficului de persoane.
 3. Suport psiho-social pentru recuperarea emotionala a victimelor traficului de persoane.
 4. Cresterea gradului de sustenabilitate sociala si economica a victimelor traficului de persoane.

Activitati ce vor fi implementate:

 1. Asistenta rezidentiala – serviciile de asistenta rezidentiala sunt oferite in sistem de locuinta protejata, astfel: in tranzit (pentru 1-2 nopti); de criza (durata 1-2 saptamani) si de lunga durata.
 1. Asistenta materiala – asigurarea nevoilor personale de baza (produse alimentare, de ingrijire si igiena personala, articole vestimentare si de incaltaminte).
 2. Asistenta psihologica – includerea beneficiarilor in activitati de psihoterapie individuala, psihoterapie de cuplu/familie, grupuri de suport psihologic, art-terapie si ergo-terapie.
 3. Asistenta medicala – realizarea investigatiilor medicale de rutina si specializate, analize de sange, interventii medicale de urgenta, tratament si profilaxie dentara, investigatii oftalmologice; in parteneriat cu clinici medicale private.
 4. Asistenta sociala – realizarea de anchete sociale, refacerea actelor de identitate, acompanierea victimelor in demersurile de reintegrare, medierea relatiilor cu institutiile de protectie sociala, cu furnizorii de formare profesionala, cu institutiile scolare.
 5. Asistenta educationala/vocationala – demersuri de completare a studiilor in sistem de stat, inscrierea beneficiarilor la cursuri de conversie/reconversie profesionala, activitati de orientare profesionala si consiliere vocationala, activitati specifice reintegrarii in munca (medierea raporturilor cu ANOFM/AJOFM, redactare CV, cautarea locului de munca, pregatirea pentru interviul de angajare).
 6. Asistenta juridica – consultanta juridica privind drepturile ca persoana vatamata/martor si reprezentare in instanta in cauze penale, cat si in cauze civile conexe situatiei de trafic (despagubiri pe latura civila, divort, incredintare minor etc), suport in realizarea demersurilor de dobandire a compensatiilor financiare.

 

Informatii despre UNODC se pot gasi pe website: http://www.unodc.org/unodc/en/human-trafficking-fund.html

UNVTF_logo_EN

Activitati de weekend

Posted by on iun. 10, 2015 in Fără categorie | 0 comments

Activitati de weekend

Dragi prieteni,

ADPARE a fost prezent weekend-ul ce tocmai a trecut la festivalul urban Femei pe Matasari #5.

Dar eu nu.. si nu sunt mandra de asta, dar.. s-a intamplat! Am lipsit!

Asa ca am ajuns luni dimineata la birou avand deja un tel bine-stabilit inca de vineri, si anume sa aflu Cum a fost la Femei pe Matasari?

Si mi-am zis sa impartasesc cu voi cele aflate. Poate, cine stie.. mai sunt printre voi persoane care nu au putut ajunge. Sau poate ati fost, caz in care va invit sa descoperiti experienta ADPARE.

Cele mai simple si mai evidente raspunsuri au fost:

–          Soare.

–          Si? Mai cum?

–          Si aglomeratie.

Dar nu m-am multumim cu asta. Asa ca am continuat sa intreb, pana cand iata ce am aflat:

La festival au fost prezenti multi prieteni dintre care amintesc pe eLiberare, FREE si Alberry. Dar au mai fost pe Matasari si colaboratori dragi, cu care ne face intotdeauna placere sa ne intalnim.

Am aflat si ca pe Matasari au fost destul de multi oameni care, nu numai ca stiau informatii despre traficul de persoane, dar au fost si dornici sa ajute beneficiarii nostri, facand mici donatii. Cativa si-au oferit chiar si timpul, dorind sa devina voluntari. Altii au dorit sa dezbata subiectul, astfel ca au pus fel de fel de intrebari despre acest fenomen. Dar au fost si cativa care au venit la stand interesati doar de produsele prezentate.

Apropo de produse.. beneficiarii au lucrat la pictarea manuala a unor tricouri care se pare ca si-au gasit succesul la festival. Imaginile de pe tricouri au sugerat ideea de libertate, iar una dintre libertatile sugerate, cea mai usor recognoscibila as putea adauga, a fost cea artistica, de exprimare.

Am mai aflat totodata si ca Adpare a avut un punct major de atractie, care ne-a facut remarcati pe strada, dar despre asta nu va povestesc nimic. Mai degraba va invit sa descoperiti singuri, la urmatorul festival urban: Street Delivery.

IMG-20150609-WA0021

IMG-20150609-WA0027

IMG-20150609-WA0014

 

IMG-20150609-WA0004

 

IMG-20150609-WA0000

 

IMG-20150609-WA0008

 

Le multumesc colegilor care, prin povestioarele lor, m-au facut sa simt ca am fost si eu la festival, tuturor prietenilor care au vizitat standul Adpare la festival, celor care au vrut, dar nu au reusit, voluntarilor care s-au implicat, dar si tuturor celor care au sustinut, asa cum au stiut ei mai bine, activitatea ADPARE.

In incheiere, va invit weekend-ul viitor, 12-14 Iunie, pe o alta strada a Bucurestiului, pe numele ei Verona, de data asta la Street Delivery.

USED IN EUROPE

Posted by on oct. 10, 2014 in Fără categorie | 0 comments

USED IN EUROPE

‘Construction workers suffer for the Olympics in Russia’, ‘Exploitation on mushroom farms in The Netherlands’, ‘Abuse in Czech asparagus field’, ‘Inhumane conditions in Italian tomato fields’ and ‘Strawberry pickers in Greece shot at’. This has happened right here in Europe.

La Strada International (LSI) together with 28 European partner organisations, launches ‘Used in Europe’, a campaign to raise awareness on the issue of labour exploitation and human trafficking – on the occasion of the EU anti-trafficking day, 18 October 2014. The campaign Used in Europe provides a unique online overview of major cases from the last decade in Europe, highlighted by NGOs, researchers and the media and gives insight into the situation in each country in Europe.

Human trafficking for labour exploitation is not a new development but until recently received little attention in Europe. Moreover identification, investigation and prosecution figures related to this crime are low. Accordingly, many Europeans believe that severe labour exploitation and human trafficking is confined to the Global South.

However, European NGOs regularly come across cases of human trafficking and labour exploitation. In 2013, a total of 1823 trafficked persons were directly assisted by the eight member organisations of La Strada International. Thousands more exploited workers were assisted by campaign partners in different parts of Europe. In 2012, the International Labour Organisation estimated that 880,000 people are in a situation of forced labour in the EU alone.

‘It is time to recognise that human trafficking and labour exploitation does not only occur in the sex industry, nor does it only happen in developing countries. It is directly linked to products or services that come from inside Europe’, says Suzanne Hoff, International Coordinator of La Strada International, a European NGO Network against Human Trafficking. ‘Human trafficking occurs across a wide variety of sectors, such as agriculture, construction, hospitality and care work. Not coincidentally, these sectors are largely dependent on migrant workers, who have less access to legal protection and also lack the local support of friends and family.’

With ‘Used in Europe’, La Strada International and partners:

 • Urge European governments to enforce international regulations to prevent, punish and redress human trafficking practices in Europe.
 • Urge businesses to increase their vigilance and control of supply chains.
 • Encourage consumers to choose products and service from Europe with care.

Interested to know more? usedineurope.com

In case you are interested to know more about the current situation in Europe and what different actors can do to address human trafficking, please phone or e-mail us (details below).

Contact for the media:

Suzanne Hoff, International Coordinator

La Strada International

+31206881414

sh@lastradainternational.org

Used in Europe campaign is launched in the framework of the project “NGOs & Co – NGO-business engagement in addressing human trafficking” (URL: http://lastradainternational.org/about-lsi/projects/ngos+co) and is co-funded by the Prevention of and Fight Against Crime Programme of the European Union.

Banner 5_usedineurope_300x250

Frunza verde, oameni, oameni

Posted by on sept. 1, 2014 in Fără categorie | 0 comments

Frunza verde, oameni, oameni

Ce este Frunză verde, oameni, oameni? Ei bine, este cadoul nostru de miercuri. Una dintre beneficiarele programului nostru a scris o poezie pe care ne-a dăruit-o miercurea trecută. Vă invităm și pe voi să o citiți mai jos, dar și să ne cunoașteți pe noi, în viziunea artistei, în imaginile de mai jos. 🙂

 

Frunză verde, oameni, oameni

de Gânduri pentru minte

S-au adunat cu mic cu mare,

Ca să scoată din strâmtoare,

Victime legate tare

Și a rezultat ADPARE.

„Locul ăsta-i ciudat tare”

Te gândești intrând agale;

Lumea-i tare primitoare,

Chiar nu-i loc de supărare.

Mestecând anevoios

O gumă-ntoarsă pe dos,

Mintea-ți fuge la acasă

Și de nimic nu-ți mai pasă.

Intri într-o încăpere

Și afli că ești la consiliere.

O fată brunetă sau roșcată

Încearcă blând să te liniștească.

„Am trecut prin multe doamnă…”

Incepi tu a povesti;

„Nu știu cine esti și ce vrei..!”

Dar privirea-i cea blândă omiți a o privi.

Zilele trec destul de repede

În căsuța ce-o priveai demult –

Loc de interogatoriu, nene,

Și-ți dorești din ce în ce mai mult.

Acum râzi, pictezi și scrii

Cu o gașcă super tare,

Vrând parcă să îmbii

Pe toată lumea la ADPARE.

Hai la casa cu „pitici”,

Ia valiza de probleme,

Nu uita: te-asteaptă-aici

Inimi calde-n orice vreme.

Și de crezi că-s doar lozinci,

Sau cuvinte fără noimă,

Eu îți pot spune că-s aici,

Și cu gașca de „pitici”.

schita-portret

Signing of the Transnational Collaboration Protocol for a gender oriented perspective in anti-trafficking actions

Posted by on iul. 9, 2014 in Fără categorie | 0 comments

Signing of the Transnational Collaboration Protocol for a gender oriented perspective in anti-trafficking actions

ADPARE signed today the Transnational Collaboration Protocol for a gender oriented perspective in anti-trafficking actions, together with 16 other organizations from Romania, Italy, Spain, Greece, Finland and Luxembourg.

The Transnational Collaboration Protocol was delivered within GendeRIS Project – The Gender Dimension in Anti-trafficking Policies and Prevention Activities in Romania, Italy and Spain HOME/2012/ISEC/AG/THB/4000003821, cofounded by the prevention of and fight against Crime Programme of the European Union. This project has been funded with support from the European Commission.

GendeRIS is a project to support and strengthen the fight against trafficking in human beings through the use of a gender sensitive methodology. It is the product of a partnership between organisations from Romania, Italy and Spain.

GendeRIS project aims to support and strengthen the fight against trafficking in human beings by defining a methodological approach for gender-sensitive policies which can be used to strengthen the prevention of trafficking in human beings. By ensuring that gender is consistently taken into account when policies against trafficking are designed, prevention initiatives and activities will be better targeted, more specific and more effective.

This Transnational Collaboration Protocol among organizations aims to support a gender oriented perspective in anti-trafficking prevention.

You can find more information about the project, such as mission, activities and partners, here: http://www.genderis.org/

Capture

Femei pe Matasari

Posted by on iun. 12, 2014 in Fără categorie | 0 comments

Tablouri? Da. Poze? Da. Scaune si fotolii puf? Da. Masa? Da. Vopsea? Da. Monitor? Da. Laptop? Ups, laptop. Asa a inceput ziua de sambata, 7 iunie. Treziti inca de dimineata, cu forte proaspete si bagajele deja facute de cu seara, ne-am apucat sa ducem toate lucrurile pe strada care avea sa le fie casa timp de doua zile: Matasari. Mai exact, ne-am gasit locul pe Matasari la nr. 16 pentru stand si Matasari la nr. 17 pentru expozitie.

IMG_2778

 

Stiti voi strada, cum veniti de pe Pache Protopopescu… da, exact, aia e!

ADPARE  a fost prezent la festivalul urban Femei pe Matasari ca partener in proiectul The NO Project powered by Bancpost, alaturi de Bancpost, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si eLiberare. Mai multe detalii despre proiect, daca nu ati fost deja la Femei pe Matasari, puteti gasi aici: www.thenoproject.ro

Cu pozele pe sarma si povestea gata inramata ne-a gasit si ceasul 10:00, momentul la care avea sa inceapa Festivalul. Si iata ca ne-au calcat pragul si primii curiosi. Desi ziua a inceput timid si trecatorii s-au ascuns de soarele care ardea puternic, spre dupa-amiaza strada parca a prins viata si s-a umplut de forfote.

IMG_2878 IMG_2807

 

Cine a facut pozele? Cine a pictat tablourile? Dar povestea? Cine e Fata care a invatat sa iubeasca si praful? Unde continuam povestea? De unde sunt copiii? Unde gasim mai multe detalii despre proiect? Primiti voluntari? CUM PUTEM SA NE IMPLICAM? Acestea sunt doar o parte din intrebarile la care am fost bucurosi sa raspundem timp de doua zile.

Am povestit asadar despre Caravana The NO Project powered by Bancpost, care a facut inconjurul liceelor din tara in cautare de tineri dornici sa isi foloseasca talentul in scopul prevenirii traficului de persoane; despre tinerii care au ales sa picteze, sa faca grafica sau fotografii, dar si despre Fata care a invatat sa iubeasca si praful, povestea ei dar si dorinta de a-i fi continuata povestea de catre trecatori.

IMG_2780 Colaj povestea fetei ADPARE - Iunie 2014 - V2

 

Totodata, l-am prezentat pe Alex, cel care a ales sa sustina proiectul cu talentul sau: desenul. Asadar, le-a oferit trecatorilor o amintire de-o zi prin desenele realizate direct pe pielea doritorilor.

IMG_2932

 

Alti tineri care au ales sa fie alaturi de noi la Femei pe Matasari si sa lupte impotriva traficului de persoane prin talentul lor sunt Emil Caragea si Mihail Petre. Elevi la colegiul de arta Dinu Lipatti, la clasa domnului profesor Costin Soare, ei au sustinut duminica un minunat recital de chitara.

IMG_2992 IMG_3039

 

Si daca muzica am avut, dans? Ei bine, Diana Axenia Terebleca a executat un moment coreografic contemporan cu care a incantat toti trecatorii. Cu talentul ei si coreografia Simonei Dan s-a incheiat pentru noi seara de duminica.

Axenia3

 

Am avut asadar un weekend plin de muzica, dans si arte vizuale. Multumim tinerilor talentati care au ales sa isi foloseasca talentul in lupta impotriva traficului de persoane.

IMG_3076 IMG_2874 IMG_2954 IMG_2887 IMG_2871 IMG_2812 IMG_3105 IMG_2951

Multumim totodata si organizatorilor, partenerilor, voluntarilor, vizitatorilor si nu in ultimul rand voua, cititorilor.

 

Sa ne revedem cu bine la urmatorul Festival! Va invitam pe pagina noastra de Facebook, unde puteti gasi mai multe fotografii, dar si un scurt filmulet realizat de colegii si prietenii nostri de la eLiberare.

Echipa ADPARE

 

In practica la ADPARE

Posted by on apr. 8, 2014 in Fără categorie | 0 comments

Dragi prieteni,

ADPARE gazduieste in fiecare semestru un grup de studenti ai Facultatii de Sociologie si Asistenta sociala, specializarea Asistenta sociala, din cadrul Universitatii Bucuresti, spre a-i indruma in stagiul de parctica. Va prezentam asadar cateva cuvinte scrise de studenti, in urma finalizarii practicii de semestru.

„Stagiul de practica in cadrul serviciului pentru victime ale traficului de persoane ADPARE a insemnat schimbarea mentalitatii. De ce? Pentru ca inainte de aceasta experienta eram in necunostiinta de cauza in ceea ce priveste acest fenomen si asupra a ceea ce priveste a fi o victima a traficului de persoane.

 Insa odata ce am inceput practica la ADPARE totul s-a schimbat. S-a schimbat deoarece am avut posibilitatea sa cunoastem adevarata poveste, cea care de obicei se asunde in spatele acestor femei. Povestile a unor femei vulnerabile, care in momentrul in care aveau nevoie de ajutor au fost inselate, mintite, recrutate, vandute, exploatate si revandute…acest ciclu al vanzarilor pare a nu se mai incheia.

Povestea lor nu inseamna doar prestarea unor servicii sexuale, pentru care sunt aspru criticate si judecate, ci inseamna lupta unor femei vulnerabile care doresc sa supravietuiasca, lupta unor femei curajoase care incearca sa depaseasca orice obstacol intalnit.

In cadrul orgaizatiei ADPARE am invatat ca victimele traficului de persoane sunt mult mai curajoase decat multe dintre noi si am invat de asemenea ca  niciodata nu trebuie sa judecam sau sa dam un verdict pana ce nu am vazut ce a determinat o persoana sa actioneze intr-un anumit fel;  suntem egali indiferent de trecutul nostru, indiferent de actiunile noastre.

La final putem spune ca pentru numeroasele discutii, studii de caz, jocuri de rol,  va suntem recunoscatoare. Apreciem efortul dumneavoastra de a ne dezvalui si de a ne explica valorile pentru care ADPARE exista. Avem un mare respect pentru aceasta organizatie, pentru echipa ADPARE si pentru beneficiarele acestei organizatii.

Va multumim!

AMC, ND, ED

Studenti anul III la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asitenta sociala, specializarea Asistenta sociala, modulul Probatiune”

sas_logo siluete

Daniela

Posted by on dec. 6, 2013 in Fără categorie | 0 comments

Dragi colegi,

Va scriem pentru a va cere sprijinul in numele colegei noastre, Daniela Sorescu, asistenta sociala in cadrul ANITP – Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane. In luna octombrie a acestui an, Daniela a fost diagnosticata cu  cancer mamar, extins la ambii sani. In prezent, urmeaza tratament chimioterapeutic la Institutul Oncologic Fundeni si se pregateste pentru interventia chirurgicala – dubla mastectomie.

Tratamentul presupune costuri mari, la care se adauga si transportul pana la Bucuresti,  pe langa platile uzuale (credite; utilitati, etc). Colega noastra nu are cu cine sa imparta dificultatile prin care trece si nici cheltuielile.

Astfel, orice contributie e binevenita. Va rugam dati mai departe mesajul, catre colegi, prieteni sau familie; postati-l pe Facebook sau pe alte spatii de socializare.

Cont bancar: BCR Ploiesti
RO58RNCB0212108777780001

Va multumim pentru ajutor,

Echipa ADPARE

Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Bulgaria, Romania and Slovakia with Emphasis on Legal Support – A Human Rights-Based Approach

Posted by on nov. 8, 2013 in Fără categorie | 0 comments

Dear friends,

One of the projects we are implementing at the moment is „Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Bulgaria, Romania and Slovakia with Emphasis on Legal Support – A Human Rights-Based Approach„.

You can find below the description of the project:

Trafficking in Human Beings

One of the problems many countries have in common, including Bulgaria, Romania and Slovakia, is the lack of access of victims of trafficking to legal counseling and aid. An adequate referral system which ensures that victims are informed about the relevant judicial proceedings and their rights from their very first contact with the authorities is missing. There are very few lawyers trained in working with trafficked persons. State-funded legal aid is scarce and often limited to no more than the formal presence of a lawyer during the trial. Even if formally victims have a right to claim compensation for the damages they suffered, in practice such claims are rarely awarded and, if they are, hardly ever executed. Provisions, such as the use of closed hearings or audiovisual means, that might protect the safety and privacy of victims are not effectively used. Many actors in the judicial system, including police, prosecutors, judges and lawyers, lack knowledge about trafficking and its psychological, social and health impacts on its victims. And in some cases victims are disrespectfully treated by representatives of the judicial system itself. As a result trafficked persons face major barriers in accessing justice and criminal proceedings often lead to their secondary victimization. At the same time, NGOs are not trained in providing legal counseling and only have limited funds to pay for legal aid and representation.

Despite increasing awareness that trafficking and the exploitation of human beings under forced labour or slavery-like conditions constitute severe human rights violations, States tend to focus on the prosecution and punishment of the perpetrators, while the protection of the rights of trafficked persons lags behind. Often victims are purely seen as instrumental for the prosecution with little regard for the far reaching impact testifying against their exploiters may have on their current and future wellbeing, safety and life.

Promotion of the Rights of Trafficked Persons in Bulgaria, Romania and Slovakia with Emphasis on Legal Support – A Human Rights-Based Approach is a 3-year project financed by the European Commission. This project was developed to respond to some of the challenges listed above. It is aimed at:

• Increasing knowledge of lawyers and social workers about trafficking, its impact and the legal rights of trafficked persons

• Enhancing victims’ access to legal counseling, aid and representation during criminal and other legal proceedings

• Increasing the capacity of NGOs and social workers to provide legal information and counseling to trafficked persons

• Enhancing the capacity of NGOs to effectively advocate for the protection and promotion of the rights of trafficked persons as victims and witnesses of a serious crime and human rights violation.

Activities

The project started with a national research in all three countries to map the current situation in regard to the position of victims of trafficking in criminal and other relevant legal proceedings. The research was conducted in the first half of 2013. A questionnaire was designed to guide the research, based on the minimum standards in regard to the treatment of trafficked persons as laid down in EU Directive 2011/36/EU on preventing and combating trafficking in human beings and protecting its victims, the Council of Europe Convention on Action against Trafficking and other relevant international standards. This resulted in three national reports analysing the current situation in Bulgaria, Romania and Slovakia. The reports look per country at the legal provisions pertaining to the position of victim/witnesses of trafficking, as well as at their implementation in practice based on the experiences of the partner NGOs and information from interviews with victims. Attention is also paid to the national definition of trafficking and the way it is applied in practice. In particular whether it offers equal protection without discrimination to all possible victims, including sex workers and victims of trafficking and exploitation for other purposes than prostitution. 

The reports will feed into national trainings of social workers and lawyers and act as a basis for lobby and advocacy by the partner NGOs. The outcomes of the national researches will also be discussed in Round Table sessions with the relevant stakeholders, including law enforcement, judges and prosecutors.

Based on the outcomes of the researches, a group of 15-20 social workers per country will be trained to provide legal counseling and information to trafficked persons. Per country also 20 lawyers will be trained to provide legal aid to trafficked persons and defend their interests and rights during criminal and other legal proceedings. The trainings will be followed by a number of expert meetings on different topics, depending on the national situation. Aim is to create a sustainable network of social workers and lawyers, able to provide legal counseling and aid to trafficked persons, which will continue to operate after the closure of the project.
During the project a leaflet will be developed for trafficked persons to inform them about their rights, including a list of trained lawyers who can provide specialized legal aid. The leaflet will be distributed among all actors that are or might come in contact with (potential) victims of trafficking, including NGOs, social welfare centres, police and embassies.

Next to the training of social workers and lawyers, a model will be developed to systematically monitor court cases with respect to the treatment of the victim/witnesses concerned and the protection of their rights and interests. The monitoring will be carried out by law students who will be specifically trained to this aim. The outcomes will provide the relevant stakeholders with concrete recommendations on how to improve the treatment of trafficking victims in light of the relevant European and international standards. A joint summary of the national reports and the outcomes of the monitoring process, identifying shared problems, will be made for regional advocacy.

In the third year a lobby & advocacy training will be organized for the partner NGOs to use the outcomes of the project for national, regional and international lobby & advocacy to enhance the position of trafficked persons in criminal and other relevant legal proceedings. The training will be followed by media events, Round Table meetings with national stakeholders, international experts and a selection of the trained lawyers and various other advocacy activities, depending on the country.

Untitled

Have a good weekend,

The ADPARE Team

The NO Project powered by Bancpost – Seminar Multimedia 16 Octombrie 2013

Posted by on oct. 24, 2013 in Fără categorie | 0 comments

The NO Project – cum a fost?

no project logo

 

În data de 16 Octombrie 2013 am participat la un seminar din cadrul The NO Project powered by Bancpost care are ca scop informarea tinerilor cu privire la traficul uman şi sclavismul modern. În final, campania îşi propune să îi motiveze pe tineri să se implice activ şi să îşi manifeste părerile despre aceste probleme prin artă pentru ca, la rândul lor, să informeze în continuare publicul.

Cam aceasta este pe scurt structura. Însă aş vrea să vă vorbesc despre cum a fost şi cum este.

Cu traficul uman m-am întâlnit frecvent, însă doar în cărţi, articole şi documentare, dar acum, pentru prima oara, m-am simţit de-a dreptul faţă în faţă cu el. Chiar mai mult, l-am simţit cum stă în mâinile mele şi aşteaptă ca eu să reacţionez şi să îi fac ceva.  Mii de mânuţe neajutorate stăteau în palmele mele – atunci ştii că trebuie să te mişti, să te agiţi şi să deschizi ochii.

Cam aşa a fost.

Cum este?

Ce ştiu acum este că este din abundenţă peste tot. În cafeaua noastră de dimineaţă culeasă de mâini care ar trebui să culeagă doar culegeri de poveşti, în ciocolata pe care o împărţim cu cei dragi culeasă de copii care ar vrea şi ei să le fie dragi oamenilor care îi trimit la muncă neplătită în condiţii de neimaginat. În mii de femei, bărbaţi, tineri, tinere şi bebeluşi care sunt siliţi să îşi trateze corpul ca un bun consumabil.

Sclavi. Ne ferim de acest cuvânt crezând că am scăpat într-adevăr de el. Însă acesta continuă să crească tocmai pentru că nu ne uităm la el.

Sclavi. Sclavism. Sclavi. E momentul să ne confruntăm cu ceea ce are nevoie de înfrângere.

Cu ce am rămas? Cu sentimentul că fiecare om este capabil să stopeze traficul uman – fie el exploatare sexuală sau exploatare prin muncă – şi cu ideea că arta are capacitatea de a atinge şi de a transmite mesaje puternice. Aşadar, vă las cu câteva link-uri care vă vor învăţa cum puteţi să vă implicaţi şi care vă vor arăta ce se întâmplă în prezent.

 

Pagina oficială de Facebook a proiectului desfășurat la nivel internaţional:

https://www.facebook.com/thenoproject?ref=ts&fref=ts

Pagina oficială de Facebook a proiectului desfăşurat în România:

https://www.facebook.com/thenoprojectromania?fref=ts

Pagina oficială de Facebook a Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane:

https://www.facebook.com/pages/Agentia-Nationala-Impotriva-Traficului-de-Persoane/303152213409?fref=ts

 

Odată ce deţii informaţiile, acestea devin responsabilitatea ta – felul în care decizi să le foloseşti va avea consecinţe puternice asupra celor care sunt afectaţi de acest fenomen.

 

Oana Neaga

Voluntar ADPARE